Lesmateriaal

Lesmateriaal

Op deze pagina vindt u lesmateriaal dat is ontwikkeld door of in samenwerking met Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland.

Webinar Buitenlesdag

Doet u net als ruim 3000 andere basisscholen in NL mee met de nationale Buitenlesdag op 22 september? Grijp dan deze kans om leerlingen zelf een buitenles te laten ontwerpen!

Meer informatie

Your Turn: ontwerp je buitenles

Ben je net zo enthousiast over een les buiten als kinderen? Dan kun je leerlingen zelf ideeën voor een buitenles laten bedenken met de gloednieuwe leshandleiding ‘Ontwerp een buitenles’.

Meer informatie

Geluid in de klas

In dit onderzoeksproject gaan leerlingen in het basisonderwijs aan de slag met het thema geluid. Ze doen exploratief onderzoek door middel van observeren en interviewen. In twee lessen doorlopen ze de hele onderzoekscyclus.

Meer informatie

Aanbod Universiteit Leiden

Aan de slag met een kant en klaar lespakket of onderzoekend leren stimuleren in een werkstukkenwedstrijd? Een professor in de klas of zelf leren over onderzoekend leren? Het kan allemaal!

Meer informatie

Wielen, verdraaid handig!

'Wielen, (ver)draaid handig’ is gericht op diepgaand leren via alle zintuigen en is geschikt voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Centraal staat een ontwerpopdracht: het maken van een zelfbedacht, bewegend apparaat.

Meer informatie

Van vlot naar boot: hoeveel knikkers (ver)draagt jouw boot?

Een ontwerpproject voor groep 3-4: verbanden zoeken tussen vorm en functie van een vel aluminiumfolie.

Meer informatie

Een knuffel op verschillende manieren bekeken

Gebaseerd op de zes denkhoeden uit het boek 'Creatief denken' van Edward de Bono. Met deze lessen help je leerlingen om te vertellen en iets van verschillende kanten te bekijken.

Meer informatie

Kijken als een kunstenaar

Gebaseerd op het boek 'How to be an explorer of the world'. Lesboekje waarin je in 3 lessen samen met je leerlingen op ontdekkinstocht gaat en leert kijken als een echte kunstenaar.

Meer informatie

Gratis e-learning ontwerpend leren

Met deze e-learning module ‘Ontwerpend leren’ maakt u uitgebreid kennis met de didactiek van ontwerpend leren. De module is ontwikkeld door Heutink in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt TU Delft en ontwerpbureau Meeple.

Meer informatie

Lespakketten

In de lespakketten van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen gedurende 6 weken over een bepaald onderwerp én leren zij zelf onderzoek doen aan de hand van de onderzoekscyclus.

Meer informatie

Muziekinstrumenten maken voor de BZT-show

De BZT-show organiseert de grote XXL muziekwedstrijd, waarbij leerlingen mee kunnen doen met hun eigen fantasie-instrument. In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen hun eigen instrument kunnen bedenken en maken.

Meer informatie

Haas en Mol zoeken een uitweg

Haas is zo nieuwsgierig naar de andere kant van de snelweg, dat hij op een dag besluit over te steken. Toen is het ongeluk gebeurd. Haas durft én kan nu niet meer terug naar huis....

Meer informatie

iDesign: ontwerp een app

WhatsApp, Facebook, Twitter, Wordfeud... apps maken ons leven een stuk leuker en handiger! In dit project “iDesign“ gaan leerlingen zelf een nieuwe app ontwerpen die brugklassers helpt bij de kennismakingsperiode op de middelbare school.

Meer informatie

Beleggr: Financiële educatie voor kinderen

Welkom in de wereld van beleggen! ROBECO en het Wetenschapsknooppunt EUR geven je een kijkje achter de schermen. Zo leer je op een leuke manier over sparen en beleggen. Wat houdt beleggen eigenlijk in en [...]

Meer informatie

Handleiding in de Ruimte

Dit ontwerpproject is geschikt voor groep 5 tot en met 8 en heeft als doel de meest wonderlijke producten te maken die in de ruimte op een planeet bruikbaar zijn.

Meer informatie

Handleiding Zeepbellen onderzoek!

In deze handleiding geven we een opzet voor een onderzoek naar het maken van zo groot mogelijke zeepbellen. Dit onderzoek kan in een dagdeel worden uitgevoerd door groep 1 tot en met groep 8.

Meer informatie

Toveren met kleuren

In twee lessen met als thema ‘kleuren’ gaan basisschoolleerlingen uit groep 4 nadenken over primaire & secundaire kleuren en over het mengen & ontmengen van kleuren

Meer informatie

Digitale lesmodule Techniek? Doe je ding!

Een praktische digitale lesmodule waarmee leerlingen aan de hand van diverse doe-opdrachten, technische basisprincipes leren, steeds eindigend in een ontwerpopdracht.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Graag! Thema: boeken

Een filmpje van een lesactiviteit waarbij kleuters ontdekken hoe een boek gedrukt wordt.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Graag! Thema: ridders en jonkvrouwen

Bij deze lesactiviteit bedenken kleuters hoe ridders en jonkvrouwen veilig kunnen wonen. Ze ontwerpen en bouwen een echte ophaalbrug, 'wapens' en een harnas.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Graag! Thema: riolering

Lesactiviteit waarin kleuters ontdekken hoe de riolering werkt.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Graag! Thema: muziek

In deze lesactiviteit ontdekken kleuters welke materialen geluiden maken en ontwerpen én maken ze zelf een muziekinstrument.

Meer informatie

Bronnenwijzer.nl

Gratis wetenschappelijk materiaal voor (profiel)werkstukken, inclusief online cursus open access.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Graag! Thema: warm/koud

Met deze lesactiviteit kunnen kleuters vanuit hun eigen ervaringen, prentenboeken en experimentenonderzoek met alle zintuigen ervaren wat isoleren is.

Meer informatie