terug naar overzicht

Aanbod voor Delftse basisscholen

12 september 2023 — Wetenschapsknooppunt Delft

Met het huidige lerarentekort en de hoge werkdruk in het onderwijs is het fijn om gebruik te kunnen maken van expertise uit je omgeving, door ‘niet te stapelen, maar te vervangen’.

Dit kan bijvoorbeeld door je op te geven voor gastlessen die worden gegeven door studenten; technieklessen of projecten in de klas; of gebruik te maken van een van de projectkoffers. Deze activiteiten worden zowel op scholen verzorgd als bij het TU Delft Science Centre. Je kunt hiervoor gebruik maken van de bekende NPO gelden. Een aantal scholen heeft zich al aangemeld voor dit mooie aanbod. Mogelijk heeft jouw school nog recht op subsidie en ben jij de volgende school?

Aansluiten bij je methode

Kies je een les die aansluit bij de thema’s van wereldoriëntatie of zaakvakken die je zelf wilde geven? Vraag een student! Er is aanbod van twee thema’s: duurzaamheid en gezondheid, er zijn verschillende nieuwe lessen ontwikkeld voor groep 5 tot en met 8, zoals de gastles ontwerp een Duurzame wijk of de leskoffer Ontwerp een gezonde buitenles met leerstof die jij of de leerlingen zelf uitkiezen.

Het aanbod

Een greep uit het aanbod:

  • Gezondheid Groep 5/6: Gastles ‘Build Your Own Robot’. Ontwerp en maak een interactieve robot die je helpt als je ziek in bed ligt (met een voorbereidende les).
  • Duurzaamheid Groep 7/8: Gastles ‘Duurzame wijk’; bouw samen een zo duurzaam mogelijke wijk, waar het ook Lekker Leven is.
  • Workshop DNA-lab groep 7/8: in een echt Bio-lab maak je je eigen DNA zichtbaar. Om dit te kunnen doen, maak je gebruik van diverse chemische processen.

Hoe en wat

Combineer de zaakvakken en “W&T-aanbod” voor het primair onderwijs. De lessen worden idealiter als serie aangevraagd. De serie bestaat uit 4 verschillende elementen per leergroep waaruit de school eventueel een keuze kan maken (zie aanbod Gastlessen en workshops). Elke activiteit duurt een dagdeel. Voor sommige activiteiten is een voorbereidende les door de leerkracht gewenst.

NPO gelden

Er zijn kosten aan verbonden die kunnen worden gefinancierd uit NPO-middelen. Zie blz.45 en 46 van de NPO Menukaart 2023-2024.

Ook buiten het NPO-budget blijft het mogelijk om deze workshops en gastlessen af te nemen. Neem hiervoor contact op met TU Delft Science Centre. Op deze website vindt u ook het overige aanbod voor primair onderwijs.