terug naar overzicht

Kindercollege biomedische technologie op de TU Delft

17 maart 2014 — Wetenschapsknooppunt Delft

Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland ontwikkelt samen met leerkrachten en wetenschappers po-lesmodules rond actuele thema’s uit de universiteit. Op de TU Delft werken we aan een lesmodule voor het thema Biomedisch ontwerpen.

Biomedisch ontwerpen houdt in: het ontwerpen van een hulpmiddel voor mensen met een fysieke beperking. In dit project worden de lessen ontwikkeld en direct op de deelnemende scholen uitgeprobeerd

Kick-off in de collegebanken

DSC_5400Om de leerlingen een vliegende start te geven was er vorige week een kick-off kindercollege door professor Just Herder. Wat een professor eigenlijk was, wisten de kinderen wel te benoemen: “een oude man met een labjas en een bril” en “iemand die er uit ziet zoals u”. Of is het, zoals een ander kind wist: ”iemand die heel geleerd is en dit geleerde ook aan anderen kan overbrengen”?

DSC_5452Operatietang

Just liet in het college de kinderen zelf ervaren hoe het is om een prothese te dragen en mee te denken in handige oplossingen. En wat blijkt? Dat konden ze heel erg goed! Veel van hun ideeën kwamen in uitgewerkte vorm voor verderop in de lezing. De leerlingen bedachten samen met Just ook oplossingen voor een betere operatietang. In groepjes van twee werd een rollend mechanisme gebouwd van papier en koffiebekertjes om het nieuwe principe van de operatietang te demonstreren.

 

Ontwerpers in de dop

De deelnemende kinderen zijn echt ontwerpers in de dop! We zijn erg benieuwd wat zij in de loop van dit project nog meer voor mooie oplossingen zullen bedenken en maken. Het projectteam met zeven leerkrachten van vijf verschillende scholen, een pabo-docent van de Marnix Academie (Utrecht) en medewerkers van het Wetenschapsknooppunt Delft en het Science Centre hebben elke maand een bijeenkomst om de lessen te ontwikkelen. Ook evalueren we de uitgeprobeerde lessen en stellen we een lesmodule samen voor andere scholen.

Meer weten?