terug naar overzicht

Onderzoeken in de Kinderboekenweek

6 oktober 2016 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Tijdens de kinderboekenweek staan opa’s en oma’s centraal onder het motto ‘Voor altijd jong’. Een goede gelegenheid voor Leyden Academy en Wetenschapsknooppunt Leiden kinderen mee te nemen in de wereld van vitaal ouder worden.

Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn

In de afgelopen eeuw is de levensverwachting ieder decennium met 2 tot 3 jaar toegenomen en alles wijst erop dat deze trend zich voorlopig doorzet. Kinderen die nu worden geboren, hebben een grote kans om 100 jaar te worden. Ouderdom is veel meer dan een levensfase met lichamelijke en geestelijke klachten, het biedt juist ook tal van jaren waar we een zinvolle invulling aan kunnen geven. Onze toenemende levensverwachting heeft verreikende gevolgen op cultureel, sociaal, juridisch en financieel-economisch terrein. Helaas is de samenleving nog niet klaar voor deze perspectiefverbreding.

Jong geleerd is oud gedaan

“Veel winst valt te behalen bij een positievere beeldvorming over ouderen en ouderdom. Het verbinden van jong en oud is in deze een logisch stap. De verschillende generaties ontmoeten elkaar wel, maar toch zijn de werelden van ouderen en jongeren erg gescheiden. Terwijl we juist veel van elkaar kunnen leren”, aldus David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy.

Onderwijsmodule

Tijdens de start van de kinderboekenweek op woensdag 5 oktober heeft Van Bodegom kinderen van De Noordwijkse School een minicollege over veroudering gegeven. Hierbij heeft hij gebruik gemaakt van de onderwijsmodule ‘Lang zullen we leven’ die Wetenschapsknooppunt Leiden heeft ontwikkeld. De gratis module bevat informatieve teksten, vragen en (onderzoeks)opdrachten, bestemd voor leerlingen uit groep 7 en 8 basisonderwijs en klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Ook voeren de leerlingen een eigen onderzoek uit over vitaal oud worden.

Aan de slag

Ook aan de slag met onderzoekende leren in de klas? Kijk voor meer informatie over dit lespakket en de andere onderwerpen naar het overzicht van lespakketten.