terug naar overzicht

Onderzoekend rekenen

12 april 2018 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Een bezoek aan het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave is mogelijk bij het lesmateriaal ´Land in zicht´. Kinderen maken rekenend kennis met scheepvaart en handel ten tijde van de VOC, in de klas en/of in het museum.

Op reis

Schipper Diederick de Wilde gaat op reis naar de Oost en de leerlingen uit groep 5-7 reizen met hem mee om hem helpen. Scholen kunnen op verschillende manieren ´inschepen´: met lesmateriaal dat in 6 weken op school door de leerkracht zelf wordt aangeboden, met een museumles in het Rijksmuseum Boerhaave of met een combinatie van beiden.

Lesmateriaal Land in zicht!

In deze lesmodule reizen de leerlingen 6 weken lang mee met schipper Diederick. Per groepje moeten zij met het verhandelen van peper zo veel mogelijk geld verdienen. In deze gamification module zijn uiteraard veel opdrachten verwerkt waarbij gerekend moet worden. Welk groepje wint de wedstrijd en verdient het meeste geld?
Dit materiaal is ontwikkeld in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. Scholen kunnen bij dit onderwerp kiezen uit twee varianten: de reguliere variant waarbij de school alle lessen zelf verzorgt of een variant waarbij les 4 wordt gevolgd in Rijksmuseum Boerhaave (zie hieronder; tegen entreeprijs, minimaal 22 leerlingen).

Museumles Peperduur

In het onderwijsprogramma Peperduur duiken de leerlingen terug in de tijd van de Gouden Eeuw. Ze ontdekken dat peper vroeger zo kostbaar was dat je met peperkorrels kon betalen. In de Oost wil schipper Diederick zoveel mogelijk peperbalen te verzamelen. Tijdens zijn ontdekkingstocht maakt Diederick gebruik van zeventiende-eeuwse navigatie-instrumenten, hij ontdekt naast peper bijzondere rariteiten en hij komt met zijn schip voor rekenkundige problemen te staan. De reis van schipper Diederick lijkt slecht af te lopen omdat hij teveel peper mee naar Holland wil nemen. Kunnen de leerlingen de schipper helpen berekenen hoe hij zijn schip het beste kan beladen? Hoeveel peper kan hij meenemen zonder dat het schip zinkt?

Meer informatie en aanvragen