terug naar overzicht

TIJD onthuld in Delft

8 oktober 2021 — Wetenschapsknooppunt Delft

Het Stadskantoor Delft is vanaf 5 oktober een blikvanger rijker: een originele tijdsaanduider, ontworpen door Delftse leerlingen uit groep 8.

Het ontwerp bestaat uit een rijtje van twaalf iconische Delftse gebouwen, die gedurende de dag langzaam één voor één oplichten. Het geeft een historisch beeld van Delft en is een geheel nieuwe manier om de tijd af te lezen. De tijdsaanduider is gebouwd door digitaal ontwerpbureau Kiss the Frog, aangestuurd door de ontwerpers: de leerlingen.

TIJD zichtbaar maken

De tijdsaanduider is in januari 2020 tot winnaar uitgeroepen van project TIJD. De gemeente Delft vroeg acht schoolklassen hoe je “TIJD” zichtbaar kunt maken op het stadskantoor in Delft, waar geen klok aanwezig is. Het Wetenschapsknooppunt TU Delft zag daarin een uitgelezen mogelijkheid voor het maken van een nieuwe lessenreeks. Het project Tijd is onderdeel van “Your Turn – aan de slag als echte ontwerpers” en maakt gebruik van ontwerpmethodes die ook de basis vormen voor vakken aan de TU Delft. De leshandleiding voor project TIJD is vanaf nu beschikbaar voor leerkrachten en bedrijven/instellingen die ook leerlingen willen laten meedenken in zo’n project.

De leerlingen werkten 2 tot 3 maanden aan de ontwerpvraag, begeleid door hun leerkrachten en gastdocenten. Ze werkten volgens het ontwerpproces, met creatieve sessies, interviews met de doelgroep en een pakket van eisen & wensen. Ze bouwden prototypes van de ontwerpen en elke klas koos een ontwerp om te presenteren voor de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van TU Delft en de gemeente Delft. Die vakjury koos het ontwerp van Het Mozaïek Hof van Delft als winnaar. Na de onthulling op 5 oktober is de innovatieve tijdsaanduider door iedereen te bewonderen in het Stadskantoor. Volgens de kinderen van Het Mozaïek een echte ‘must-see’.

Leerlingen showen hun prototype

Lees ook het artikel Basisschoolleerlingen ontwerpen voor het Stadskantoor.

En onze blog: Hoe zorg je voor diepgang tijdens het uitwerken van ontwerpideeën?