terug naar overzicht

Verveel jij je ook zo?

8 april 2020 — Wetenschapsknooppunt ZH

Weer eens wat anders: aanbod voor W&T thuis

Als jij nou veel te weinig werk hebt en wel eens wat anders wilt doen dan de hele dag vlogs kijken en Minecraft spelen, hebben verschillende Wetenschapsknooppunten in Nederland hun activiteiten zo aangepast dat je deze zelfstandig en online kunt doen.

Bij de TU Delft kun je bijvoorbeeld leren programmeren in Scratch. Programmeren is steeds belangrijker in onze wereld. En jong geleerd is oud gedaan. Deze MOOC van TU Delft bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren.

 

Bij Universiteit Leiden doen ze onderzoek naar programmeren met kinderen en kun je ook extra begeleiding door een masterstudent krijgen.

 

Ook van de TU Delft: Gymspel@Home: Hoe kun je blijven bewegen als je thuis zit? Kun jij een gymspel bedenken dat je thuis kunt spelen? Ga aan de slag met dit ontwerpproject om thuis zelf in te zetten en verras de gymleraar!

 

 

De Verwonderwereld van Universiteit Leiden is toegankelijk voor iedereen. Ontdek de GaGoedWereld, de Dinowereld of de Bijenwereld!

 

Leren ontwerpen met de Delft Design Approach. Stap voor stap kun je kennismaken met deze manier van ontwerpen door een eigen ontwerpopdracht te maken. Het vak is gebaseerd op de manier waarop we ontwerpen onderwijzen bij de ontwerpopleiding in Delft. Faculteit Industrieel ontwerpen van TU Delft heeft de bestaande Engelstalige online cursus vertaald voor leerlingen van 12 tot 15 jaar (en hun techniekdocenten). Natuurlijk mag je ook meedoen als je jonger of ouder bent!

Bij de Erasmus Universiteit kun je met behulp van een e-tivity (een animatiefilmpje) een onderzoek opzetten.  Het leukste is om samen met een klasgenoot (op afstand) af te spreken dat jullie aan de E-tivity gaan werken.

Oefen jezelf, om net als de studenten en wetenschappers op de universiteit, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen! Neem een nieuwsgierige houding aan, dat wil zeggen: vanaf nu kijk je naar alles alsof je het voor het eerst ziet. Stel overal nieuwsgierige vragen over. Deze nieuwsgierige vragen kunnen een begin zijn van een onderzoek.

Het Erasmus MC heeft Corona uitgelegd. Wat is een corona eigenlijk? En hoe werkt een virus precies? Waarom helpt ontelbaar vaak je handen wassen, die anderhalve meter afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven? Ook zijn er Facebook-live sessies met wetenschappers waar je je vraag kunt stellen.

Ontwerp je eigen satelliet! De studievereniging van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, de VSV ‘Leonardo da Vinci’, is bezig met het bouwen van een educatieve satelliet; de Da Vinci Satelliet, die gebruikt kan gaan worden op scholen om kinderen te enthousiasmeren voor de ruimte en voor ruimtevaart. Speciaal voor thuis hebben zij een online ruimteles gemaakt gericht op kinderen 9-12 jaar waarin de ruimte(vaart) in het brede begrip wordt geïntroduceerd, en kinderen wordt aangemoedigd om een eigen satelliet te ontwerpen.

Je kunt Universiteit Leiden helpen: Speur vanuit huis mee naar archeologie op de Utrechtse Heuvelrug! Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project op basis van citizen science in Nederland: iedereen kan vanachter zijn/haar eigen computer meespeuren naar nog niet eerder ontdekt archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug

Deze en veel meer activiteiten van verschillende universiteiten hebben we verzameld. Op deze pagina kun je kijken wat jij wilt doen: https://www.eur.nl/extra-aanbod-wetenschapsknooppunten-corona-tijd