terug naar overzicht

Verwonderpaspoort startklaar

19 mei 2016 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Scholen in Leiden kunnen nu al kiezen uit meer dan 70 activiteiten en na de zomer met het Verwonderpaspoort op reis gaan in de Verwonderwereld. Alle activiteiten zijn ook beschikbaar voor scholen buiten Leiden.

LU_2201160115Klaar voor 2016-2017

Basisscholen in Leiden kunnen bij het inplannen van het jaarrooster voor volgend schooljaar vanaf nu ook terecht bij het Verwonderpaspoort voor activiteiten op het gebied van Natuur, Wetenschap en Technologie. Het educatieve aanbod is hiervoor gebundeld.

Het Verwonderpaspoort is een initiatief van diverse Leidse musea en instellingen en helpt om leerlingen te enthousiasmeren voor de wereld van Natuur, Wetenschap en Technologie en hen daarin te laten ontdekken en leren.

LU_2201160104Op de basisscholen staan deze onderwerpen al op de agenda, maar educatieve activiteiten van musea en andere buitenschoolse leeromgevingen helpen om deze onderwerpen voor leerlingen echt en tastbaar te maken. Ze komen in aanraking met echte voorbeelden, echte voorwerpen en echte wetenschappers.

Hoe werkt het?

Het Verwonderpaspoort biedt docenten en leerlingen vanaf nu toegang tot de zogenaamde Verwonderwereld. Op www.verwonderpaspoort.nl kunnen scholen kiezen uit meer dan 70 activiteiten. Een school kiest eenvoudig welke activiteit het beste bij hun klassen en leeftijdsgroepen past.

VWP_andre_kuipers_v1Zodra een school een activiteit geboekt heeft, krijgen de kinderen een gratis Verwonderpaspoort, waarmee ze op school en thuis aan de slag kunnen. Want ook ná school gaat het ontdekken door. De Verwonderwereld is een digitale eilandenwereld waar kinderen – na de activiteit met school – zelf verder op ontdekkingsreis gaan.

Neem alvast een kijkje in de Verwonderwereld en zie voorbeelden van wat leerlingen straks thuis verder kunnen ontdekken.

Deelnemers

Verwonderpaspoort is een initiatief van: Naturalis Biodiversity Center, Museum Boerhaave, Technolab, Universe Awareness, Junior Science Lab, Hortus Botanicus, Duurzaam Leiden, Wetenschapsknooppunt en Hogeschool Leiden. Het is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Platform Bèta Techniek en het Mondriaanfonds. Voor het Wetenschapsknooppunt Leiden zijn de lespakketten opgenomen in het aanbod. Dit betekent dat er voor ieder lespakket een digitaal eiland beschikbaar is, dat vrijgespeeld en ontdekt kan worden met het Verwonderpaspoort.

Scholen buiten Leiden

New Picture (10)Alle activiteiten van het Verwonderpaspoort zijn ook beschikbaar voor scholen buiten Leiden, maar dan helaas nog zonder Verwonderpaspoort. Het is de bedoeling dat op termijn het bereik van het project nog verder uitgebreid wordt. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Verwonderpaspoort? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief Verwonderpaspoort.

Save the date

Op woensdagmiddag 14 september 2016 wordt er een activiteit georganiseerd waar leerkrachten samen met leerlingen kunnen kennismaken met het aanbod van het Verwonderpaspoort in de vorm van miniworkshops. De activiteit vindt plaats in de Hortus botanicus Leiden, bij mooi weer buiten en anders in de tropische kassen.

 Filmpje