terug naar overzicht

Foto-impressie lancering Designed by Kids

21 maart 2013

Woensdag 20 maart 2013 was de officële lancering van de Designed by Kids spellen die basisschoolleerlingen hebben ontwikkeld.

Wat waren ze trots, de leerlingen van de Cornelis Musiusschool uit Delft en de Piramide uit Zoetermeer die voor schoolleverancier Heutink de spellen hebben ontwikkeld. Anne-Wil Lucas (VVD) en Pieter Guldemond (wethouder kenniseconomie, gemeente Delft) waren erbij!

Presentatie Grote Goudmijnspel en Toporijk

In wedstrijdvorm ontwierpen leerlingen uit groep 7/8 educatieve spellen waarmee kinderen in groep 3/4/5 de tafels en topografie van Nederland op een boeiende, speelse manier kunnen leren. Latisha, Bram, Dylan en Lauren vertellen over het ontwerpproces: “We hebben ontdekt dat we met onze hele klas creatief kunnen zijn en problemen kunnen oplossen”.

Trotse ouders, vriendjes en vriendinnenHet publiek – ouders, kinderen, leerkrachten, experts op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren en politici – geniet.

 

 

 

Andere spellen zijn veel saaier volgens de ontwerpers van Designed by Kids. Volwassenen hadden dit niet kunnen bedenken stelt Dylan. In ons spel zitten tanks, waterpistolen en nog veel meer geweld. Ook willen kinderen als geen ander dat een spel echt leuk is en je vergeet dat je leert.

 

IMG_0031Anne-Wil Lucas (VVD) houdt een presentatie over talentontwikkeling: “We hebben de denkkracht van kinderen nodig. Op school leren mijn kinderen in ieder geval vooral wat de goede antwoorden zijn. Terwijl we juist nieuwe antwoorden nodig hebben!”

 

 

Pieter Guldenmond ontvang Grote GoudmijnspelAnne-Wil Lucas krijgt Toporijk aangeboden van de leerlingen van de Piramide. Pieter Guldemond ontvangt het Grote Goudmijnspel van de Latisha en Bram van de Cornelis Musius school. Pieter heeft ook een verrassing voor de ontwerpers van de Cornelis Musius. De gemeente Delft heeft geen goudmijn, maar wel een kleine zilvermijn en geeft alle Delftse ontwerpers het spel cadeau. De gemeente Zoetermeer en Kevin Kok van het Sociaal Economisch Platform zijn heel trots op de Zoetermeerse leerlingen die Toporijk bedachten. Zij geven het spel cadeau aan deze leerlingen cadeau.

Na afloop gaan de leerlingen en alle aanwezigen de spellen in Science Centre Delft spelen. Anne-Wil speelt Toporijk: waar ligt het IJsselmeer?

 

 

 

IMG_0092
Het Grote Goudmijnspel is een spel waarbij kinderen zo snel mogelijk een goudmijn moeten zien te bereiken. Verplaats je steeds verder in de gangen van de mijn door telkens, binnen 30 seconden, een aantal tafelsommen te beantwoorden. Via slimmer spelen is het Grote Goudmijnspel te koop.

 

“Je vergeet dat je aan het leren bent. Dat maakt ons spel zo leuk”, zegt Dylan, leerling van groep 7/8 van De Piramide Zoetermeer en mede-ontwerper van het spel Toporijk. Dit is een spel waarbij kinderen zo snel mogelijk hun geheime opdracht moeten vervullen. Kies een windrichting en wijs de juiste plek op de kaart van Nederland aan of noem de naam van de afgebeelde plek. Hiermee wordt spelenderwijs de topografie van Nederland geleerd. Ook dit spel is via slimmer spelen voor iedereen te koop.

Designed by Kids is een ontwerpmethodiek ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt Delft en ontwerpbureau Meeple in samenwerking met meer dan tien scholen. Mede door Yasmina, Jolien, Nadia en vele andere leraren is Designed by Kids een inspirerende en hanteerbare methodiek. Designed by Kids stimuleert talenten en vaardigheden die meestal niet aan bod komen op basisscholen zoals innovatief talent, wetenschap, techniek, ondernemersvaardigheden, creatief denken en samenwerken. Leerlingen zijn extra gemotiveerd omdat ze een echt spelaan het ontwerpen zijn. Leraren die meedoen zijn vaak positief verrast over het talent van hun leerlingen.

Het doel van het Wetenschapsknooppunt Delft en Ontwerpbureau Meeple is de Designed by Kids ontwerpmethodiek in het onderwijs te verspreiden. Ook zoeken we bedrijven die echte ontwerpopdrachten willen geven. Onderwijs dat creativiteit bevordert is niet alleen een mooie droom, met Designed by Kids is praktisch haalbaar.

Foto’s door Loek van der Klis

Tags: Creatief ontwerpen, Onderzoekend leren, Groep 5-8, Producten onderzoeken, Designed by Kids, Talentontwikkeling