terug naar overzicht

Keuzekruis

13 maart 2023

Een visueel hulpmiddel om zicht te krijgen op creativiteit.

Om tot een creatief idee te komen is het vaak raadzaam om heel veel ideeën te bedenken. Een brainstorm in een team van drie of vier kinderen kan als snel 30 tot 40 ideeën opleveren. Het Keuzekruis is een werkvorm uit de Your Turn Toolkit die teams helpt ideeën te vergelijken en te selecteren.

Hoe werkt het? Met het Keuzekruis kijken de kinderen in welke mate een idee bij de ontwerpvraag past. Vinden ze dat het idee supergoed bij de vraag past, dan plaatsen ze het idee helemaal rechts. Ze kijken ook hoe nieuw en bijzonder het idee is? Als het idee niet nieuw is dan plaatsen ze het idee helemaal onderaan. Is het idee wel nieuw, dan plaatsen ze het idee bovenin.

In het Keuzekruis zijn vier gebieden:

  1. passend bij de ontwerpvraag – nieuw en bijzonder: daar-ga-ik-meeverder ideeën
  2. NIET passend bij de ontwerpvraag – nieuw en bijzonder: niet-voor-nu ideeën
  3. passend bij de ontwerpvraag – NIET nieuw en NIET bijzonder: kunnen-nu-direct ideeën
  4. NIET passend bij de ontwerpvraag – NIET nieuw en NIET bijzonder: prullenbak ideeën

De leerlingen plaatsen hun ideeën in het gebied waarin ze volgens hen horen. Als alle ideeën zijn geplaatst, zien de leerlingen in één oogopslag welke ideeën geschikt zijn om mee verder te gaan. Dat zijn natuurlijk de ideeën in het vak rechtsboven. Uit deze groep ideeën kiezen de leerlingen een idee om uit te werken.

Bekijk hier het filmpje waarin kinderen uitleggen hoe dit er in de praktijk uitziet.

Door het werken met het Keuzekruis staan leerlingen bewust stil bij de kracht van elk idee. Ze krijgen door de visuele werkvorm op een effectieve en snelle manier inzicht in de waarde van hun ideeën.

Het Keuzekruis is een variatie op de C-box die bedacht is door Marc Raison. De C-box is ook een visuele werkvorm waar ideeën uit een brainstorm over vier kwadranten worden verdeeld. Er wordt niet alleen gekeken naar hoe gewoon of bijzonder een idee is, maar ook hoe haalbaar het idee is op de korte termijn. Dit levert “Now”, “Wow” en “How” ideeën op. Vooral de Wow ideeën zijn interessant, ze zijn innovatief, verrassend en ze zijn uitvoerbaar! Deze werkvorm is geschikt als leerlingen meer ontwerpervaring hebben of vanaf twaalf jaar.

Nuttige links:

COCD-box by Mark Raison